lördag, april 28

Rothstein revisited

Ni har väl inte missat DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs replik på professor Bo Rothsteins påhopp häromdagen? Mycket underhållande. I morse kunde vi höra båda två – tyvärr inte samtidigt – i P1:s Medierna.

Bojs&Co på DN är naturligtvis proffs och inte långsinta. Men ska vi ändå inte sätta en liten slant på att Bo Rothstein inte blir den förste de ringer när de behöver tala med en statsvetare nästa gång?

Medierna är förresten ett alldeles utmärkt program och känns ljusår fräschare än gamla Vår grundade mening.

Hur ska tv-kanalerna hantera nedladdningen?

Den gamla hederliga tv-tablån är utrotningshotad. Fragmentiseringen av tittandet har ökat i flera år, nisch- och repriskanaler tar mer och mer tid från de oljetankertröga breddkanalena. Nu har tittarundersökningsföretaget MMS mätt tittandet på program som laddas ner från nätet och konstaterar att här händer det saker. 30 procent av de unga tittarna ser de populäraste tv-serierna nedtankade från nätet, skriver DN i dag.

Parallellt med den utvecklingen säljs mängder av tv-serier i DVD-boxar till människor som vill se tv när och som det passar dem.

Det här kan på kort sikt vara bra för tv-kanalerna, säger TV3:s Anders Knave till DN. Nedladdningen bidrar till att öka intresset för serier som Prison Break och Lost. Men på längre sikt måste tv-kanalerna själva kunna erbjuda nedladdning för att inte bli helt kringsprungna av utvecklingen.

Den nya tillgängligheten till innehållet gör också att själva tittandet förändras, och det måste tv-kanalerna redan i dag bli bättre på att hantera. Lena Andersson skrev bra om detta i SvD i går.

tisdag, april 24

Professor Rothstein och mediedrevet


I gårdagens DN gick professor Bo Rothstein till attack (japp, en tabloidformulering) mot journalister i allmänhet och DN:s vetenskapsredaktion i synnerhet. Journalister stjäl forskares kunskaper, skriver han och exemplifierar med en färsk DN-artikel där han inte nämns som källa trots att artikeln, enligt Rothstein själv, till stor del bygger på uppgifter han har lämnat.
Och det är klart att DN, och alla andra medier, ska redovisa sina källor på ett relevant sätt. Bo Rothstein är också kritisk mot mediernas drevmentalitet:

”Likväl framhärdar ofta journalisten i fråga eftersom det verkar finnas en
redaktionell logik som ser ut som följer: Vi vill nu driva en kampanj (eller som
det heter, vara med i drevet) men vi vill få det att verka som om detta inte är
vår linje utan att det finns "expertkunskap" bakom vår ståndpunkt”.
Det kan nog stämma. För ett par år sedan hade däremot Bo Rothstein inget emot att själv vara en del av mediedrevet mot professor Eva Lundgren efter det uppmärksammade tv-programmet ”Könskriget”.
Men den här gången skavde väl Bosses galoscher.

lördag, april 21

Läs en annan blogg

På den här bloggen händer inte så mycket just nu. Det har varit lite körigt med jobb och annat. Jag återkommer.

Under tiden ska ni läsa Vinlusen. Han har just flyttat från Åsögatan till Peking och hans texter från resan dit (färja till Helsingfors, tåg till Moskva och vidare med Transsibiriska järnvägen) är otroligt bra. Vinlusen blir kvar i Peking ett bra tag, missa inte hans blogg.

fredag, april 6

Urin i konsten, del II


Debatten om pisskonsten i Umeå går vidare. Magnus Aspegren, vd för Norrlandsoperan, sade kloka saker när han debatterade med kommunalrådet Anders Ågren (m) i P1-morgon i morse.

Salig Andy Warhol använde också urin i sin konst. Här intill ser ni ”Oxidation Paintings” (kopparfärg och urin på duk) från 1977-78. Jag tycker de är ganska fina. Läs mer här. Och den som vill veta mer om urin i konsten klickar här.

torsdag, april 5

Kommunalrådet och konsten


Jag är ingen konstexpert. Men visst är det väl så att bra konst väcker känslor, får oss att fundera, reflektera, diskutera, reagera? Det gäller förvisso en del dålig konst också, men bara genom att väcka någon typ av känslor har ju även den en sorts kvalitet. Antar jag.

Performancekonstnären Itziar Okariz kommer till Umeå i maj för att framföra verket ”Mear en espacios públicos o privados” på MADE-festivalen på Norrlandsoperan. Det är en månad kvar dit men debatten om hennes verk är redan i full gång.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren har gått i spinn och förfasar sig över att ”det är våra skattepengar (10 000 + reseersättning, min anm) som finansierar eländet. Det här verkar bli en riktigt pinsam övning för Norrlandsoperans räkning”, skriver Ågren på Västerbottens-Kurirens hemsida.
Aftonbladet har hängt på och i skrivande stund har drygt 43 000 tyckt till om verket på tidningens hemsida.

Det är nästan komiskt att läsa Anders Ågrens fantasilösa tirader. Man kan ju tycka att han borde glädjas åt hur mycket uppmärksamhet ett kulturarrangemang i hans kommun får i lokal- och riksmedia. Tiotusentals människor diskuterar rentav själva konstbegreppet. Det är ju kanon.


Istället ramlar Anders Ågren ner i ett puckoresonemang som i princip går ut på att ”sånt här” a) inte är konst och b) därför absolut inte ska stöttas med skattemedel.
Vad som är konst i Anders Ågrens ögon vill jag helst inte tänka på eftersom jag gissar att risken är stor att jag skulle gäspa käken ur led.
Då är det på sätt och vis lättare att diskutera hur – om alls – kultur ska skattesubventioners. En ganska enkel och konsekvent ståndpunkt är att kulturen får klara sig själv, på marknadens villkor. Det kanske Anders Ågren tycker innerst inne. Men hur mycket kultur och av vilken sort skulle marknaden orka bära i Umeå? Ska utbudet utanför Stockholm enbart bestå av Robert Wells?


Jag tycker det är rimligt att kultur, precis som idrott, kan få stöd med offentliga pengar. Och det är klart att våra folkvalda politiker ska hålla i plånboken. Men de ska inte pilla i detaljer i den löpande verksamheten. Då gör de bara bort sig, precis som Anders Ågren (även om jag inte är säker på att han begriper det själv).

Om Anders Ågren inte gillar verksamheten inne på Norrlandsoperan får han väl försöka påverka den när det är dags att besluta om anslag dit.

Jag antar att Anders Ågren har ett tjänsterum på kommunen. Troligen hänger det skattefinansierad konst på väggarna, kanske värd mer än 10 000 kronor. Ska skattepengar gå till sådant? undrar jag. Vad säger Ågren själv?

Javisstja. Jag har slarvat och inte berättat vad Itziar Okariz verk består av. Hon pissar på scenen.

Läs historien hos Västerbottens-Kuriren.
Läs Anders Ågrens inlägg på VK:s debattforum.
Mer om MADE-festivalen här.

On the radio

Efter att ha pratat om patientbemötande på Akademiska sjukhuset i Uppsala förra veckan (se förra inlägget) blev jag intervjuad av Radio Uppland. Intervjun sändes i tisdags, följd av lyssnarsamtal och intervjuer med bland andra professorn och läkaren Gunnar Birgegård och patientombudsmannen för Uppsala län.

Den som vill lyssna kan gå in här och sedan klicka på länken där det står ”15.30 - 16.00 tisdag 03 apr 2007”.